lauantai 4. toukokuuta 2019

Pataleipä

Tulee todella harvoin leivottua leipää itse, vaikka rakastan rapeaa 
ja uunituoretta leipää melkein yhtä paljon kuin tuoretta pullaa.  Eilen illalla sain extemporee ajatuksen tehdä pataleipää kun ystäväni vinkkasi sen helppouden.

Googletin kaikenlaisia reseptejä ja ajattelin että hiukan miksaan sitten omanlaisen leivän kuitenkin, tuli hyvä tai ei - riskillä. En ole siis koskaan tehnyt pataleipää, jos leivon leipää teen perus sämpylöitä aina. Rakastan leipää joka on todella pehmeää sisältä ja super rapeaa päältä, kunnon baguettea.

Tässä nyt sitten tämä minun reseptini, täytyi oikeen muistella määriä mitä laitoin. Mutta tässä on kyllä selkeästi taivas rajana mitä kaikkea voisi laittaa taikinaan. Minusta sekaan sopisi esim porkkanaraaste, erilaiset siemenet/ myslit ja vaikka kuivatut hedelmät/ marjat sopisi joukkoon. Itse rakastan kun leivässä on kaikkea mahdollisimman paljon, siksi laitoinkin todella paljon mysliä tällä kerralla taikinaan. Minulla oli mysliä jossa oli vaikka mitä seassa mm. kuivattuja mustikoita.
 
Pataleipä

3 dl hiivaleipäjauhoja ( voisi hyvin korvata glut.jauhoilla)
4 dl kaurahiutaleita
4 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl sormisuolaa
1 dl mysliä ( voisi korvata siemenillä yms millä tahansa ja laittaa vähemmänkin )



- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi. Sekoita sekaisin, älä vaivaa ja peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
- Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille ja muotoile pyöreäksi leiväksi, älä vaivaa taikinaa. Anna kohota vielä liinan alla noin 30 minuuttia.


- Laita kannellinen pata kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225- asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä kannella. ( Voit laittaa padan pohjalle vähän jauhoja jos haluat leivän pinnasta hieman jauhotetun. )
- Paista leipää kannen kanssa noin 30 minuuttia ja vielä ilman kantta noin 15 minuuttia.
- Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi. Kuori pysyy rapeana kun et peitä leipää millään liinalla.




Super helppo, nopea ja ennenkaikkea vaivaton leipä tehdä, jos haluaa aamulla tuoretta leipää.

Pääset kurkkaa kuvia myös tästä.

Ihanaa viikonloppua kaikille.

- L -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti