perjantai 15. marraskuuta 2013

Mustikka-ricottapalat


Perjantain kunniaksi päätin leipoa <3
No tulihan meille kyläilemään ihanat ystävät.
Pakkasesta oli kaivettava viime kesän mustikoita,

( joista hiukan jäi kyllä
purkissa odottamaan huomisen aamun puuroa. 
Vaikka ei ne niin hyviä enää ole kuin juuri kerättynä. ) <3 

Olen jo kauan ajatellut, että pakko testaa ricottajuustosta tehtyä herkkua
ja nyt oli oiva tilaisuus siihen :)

Tässä kaikille ihanainen ohje, itse tällä kertaa tein kiltisti
ohjeen mukaan, mutta ensi kerralla aion sooloilla ja laitan pelkkää ricottaa
ja täytettä puolet enemmän kun ohjeessa on, tällöin " piiraasta "
tulee enempi leivonnaisen näköinen eikä niin piirakanomainen.

Hyvää on, suosittelen ;)

Ricotta- juusto ei ole minulle niin tuttu leivonnaisissa, mutta olen kuullut sen 
mahtavan maun.
 Itsellä oli sellainen käsitys että koostumus kuin fetalla ja maku kuin vuohenjuustolla,
mutta minusta maku oli enempi kuin mascarpone- juustolla. 

Mustikka-ricottapalat (n. 12 kpl)

Pohja:
225 g (n. 15 kpl) Digestivejä
85 g voita
1/2 tl kanelia

Mustikkasiirappi:
2 dl mustikoita
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua

Täyte:
250 g ricotta-juustoa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria/vaniljauutetta
1 dl sokeria
2 munaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Valmista pohja murskaamalla keksit, sulata voi ja yhdistä. 
Mausta kanelilla ja painele n. 24x20-senttisen vuoan pohjalle. 
Paista uunissa n. 5 minuuttia ja anna jäähtyä.

Valmista mustikkasiirappi mittaamalla ainekset kattilaan. 
Keitä meidolla lämmöllä n. 5 minuutin ajan kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. 
Laita sivuun jäähtymään.

Vatkaa huoneenlämpöistä ricottaa ja tuorejuustoa keskinopeudella 
kunnes ne notkistuvat, lisää sokerit. 
Vatkaa samalla kun lisäät munat yksi kerrallaan 
ja jatka vatkaamista kunnes seos on pehmeää ja tasaista.
Kaada seos pohjan päälle. 

Tiputtele lusikalla mustikkasiirappia satunnaisesti täytteen päälle. 
Vedä puhtaalla veitsellä tai lusikalla raitoja pinnalle.

Paista uunin keskitasolla n. 25 minuutin ajan 
tai kunnes taikina näyttää keskeltäkin hyytyneeltä varovaisesti ravistettaessa.
Anna kakun jäähtyä täysin huoneenlämmössä 
ja sen jälkeen jääkaapissa vielä pari tuntia ennen kuin leikkaat sen annospaloiksi.

Vinkkejä:
- Voit käyttää joko tuoreita tai pakastemustikoita, kun siirappia niistä kuitenkin keitellään.
- Lähdin kokeilemaan ricottaa vähän varovaisesti ja käytin lisäksi Philadelphia-tuorejuustoa, mutta ensi kerralla tekisin tämän kokonaan ricotasta.

( Kuva lainattu, koska tämä leipoja onnistui unohtamaan täysin kuvaamisen
ennenkun oli täysin liian myöhäistä…lurps* )

Ihanaa viikonloppua kaikille

- L -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti